Het boek

Hoofdstuk 1. Hoe kan het wel?

‘Ik zou wel iets anders willen maar dat kan niet, want ik moet
‘Ze mogen wel wat proactiever worden hier.’
‘Het werk moet wel gedaan worden.’
‘Ze zeggen vaak wel JA, maar ze doen NEE.’
‘Ja, maar ik word hier wel op afgerekend.’
‘Iedereen moet wel eens wat doen wat hij niet leuk vindt.’

Hoe vaak ik zo’n zinnetje gehoord heb, is werkelijk ontelbaar. En ik begrijp ze best. Werken is niet altijd even gemakkelijk en soms lijkt de situatie uitzichtloos. Aan de andere kant is het ook jammer. Want deze gedachten zijn showstoppers tot en met. Je zet jezelf én de situatie in een freeze-stand. Je zegt impliciet: ‘Ik kan hier niets aan veranderen. Zo is het nou eenmaal.’

Die gedachte klopt niet. Je legt hiermee de regie buiten jezelf. Je hebt elk moment de keuze iets aan de situatie te veranderen, ook al voel je dat misschien niet direct zo. Niets is voor altijd zo. Je hebt veel meer mogelijkheden dan je soms denkt. De vraag is eerder: ‘Wat wil je?’ Want willen brengt je in beweging. Mensen bewegen uit zichzelf als ze iets écht willen. Dat is een natuurwet die we te weinig benutten bij organisatieverandering. En dat is waar dit boek over gaat. Bewegen vanuit intrinsieke motivatie.

Als je intrinsiek gemotiveerd bent, doe je iets omdat je het graag wilt, niet omdat je van buitenaf wordt gemotiveerd dit te doen. Bij extrinsieke motivatie doe je iets omdat dit van een ander moet of omdat er een andere externe prikkel is die je drijft. Een externe prikkel kan bijvoorbeeld waardering, status of geld zijn.

Handelen vanuit extrinsieke motivatie gaat moeizaam en is meestal tijdelijk van aard. Omdat mensen niet van-zelf, ofwel niet vanuit zichzelf gedreven zijn om te doen wat ze doen, houden ze ermee op zodra de mogelijkheid zich aandient. Of ze gaan er zelfs naar op zoek. Het kan echter ook zo zijn dat mensen denken dat hun huidige plek hun enige mogelijkheid is. Dan zitten ze vast. Ze doen hun ding en dat is het.

Handelen vanuit intrinsieke motivatie daarentegen gaat moeiteloos. Als je van binnenuit gemotiveerd bent, beweeg je vanzelf. Dat geldt ook voor de mensen met wie je werkt. Jouw rol als voorbeeld is hierin cruciaal.

* uit deel 1 – Organisatieverandering van binnenuitHoofdstuk 1. Hoe kan het wel? Een ander perspectief

Nieuwsgierig geworden? Koop dan snel jouw exemplaar en zet de volgende stap naar een duurzame en gedragen organisatieverandering!

Bestel hier nu jouw boek

Of neem contact met ons op als je meerdere boeken wil bestellen als relatie-geschenk of als kick-starter van een veranderingstraject. Ook verzorgen Hilko & Judith graag lezingen voor je over dit onderwerp, om écht in beweging te komen!